Omrop Fryslân verliest na 28 jaar zijn zelfstandigheid

Omrop Fryslân verliest definitief zijn zelfstandigheid. De Eerste Kamer is net akkoord gegaan met de nieuwe Mediawet van staatssecretaris Sander Dekker. Daarin staat onder andere dat alle regionale omroepen opgaan in een Regionale Publieke Omroep, de RPO. Alleen de redacties blijven hierdoor nog zelfstandig. Omdat Omrop Fryslân als Friese regionale omroep een extra taak heeft wat de Friese taal betreft, komt er een Friese mediaraad met adviesrecht.
Mediaraad
Die gaat onder andere over de taal, de benoeming van een hoofdredacteur en het geld voor het Fries. De mediaraad was een idee van senator Hendrik ten Hoeve uit Stiens.
Stemming
De stemming voor de Mediawet gebeurde hoofdelijk. Alle senatoren moesten zich een voor een uitspreken over de wet. Er stemden 39 senatoren voor en 30 senatoren tegen de wet.
Bezuinigingen
De aanname van de wet betekent ook dat de regionale omroepen stevig moeten bezuinigen, 17 miljoen in totaal. Dat moest op 1 januari volgend jaar al een feit zijn, maar Dekker geeft de omroepen een half jaar uitstel omdat de invoering van de mediawet ook vertraging heeft opgelopen. Dekker geeft daarom 8,5 miljoen euro extra voor zogenoemde 'frictiekosten'. Dat zijn kosten die gemaakt worden voor de reorganisatie.
Omrop Fryslân was sinds 1988 zelfstandig.