Vlieland en Terschelling herdenken Engelse aanval van 1666

Vlieland en Terschelling bereiden zich voor op de herdenking van 1666, een rampjaar voor beide Waddeneilanden. In dat jaar hebben de Engelsen, tijdens de verschillende zee-oorlogen tussen de Republiek en Engeland, flink huisgehouden op de twee eilanden. Over de precieze voorvallen was lange tijd maar weinig bekend, maar na recent archiefonderzoek in Engeland, Frankrijk en Nederland is door historici meer informatie gevonden.
Ongeregeldheden
De Waddeneilanden waren belangrijk voor de handel in de zeventiende-eeuwse Republiek. Bijna tweehonderd schepen werden door de Engelsen in brand gestoken en op Terschelling werd het dorp West-Terschelling in brand gestoken. Ongeveer 2000 zeelieden kwamen bij de Engelse aanval om het leven.
Aandacht
Dit jaar is het 350 jaar geleden en er wordt op de eilanden veel aandacht aan besteed. Zo worden er lezingen en wandelingen georganiseerd, en komt er een herdenkingsmonument op Vlieland. Ook wordt op de scholen van Vlieland en Terschelling aandacht geschonken aan het rampjaar voor de eilanden.