Faunabescherming: "Zet eierzoekers op de foto"

De Faunabescherming roept mensen op om foto’s te nemen van eierzoekers in Fryslân. De foto’s kunnen worden opgestuurd naar de organisatie. Daarmee wil de organisatie documenteren hoeveel eierzoekers of het land ingaan om naar nesten te zoeken.
De vereniging vindt dat de provincie Fryslân moet controleren op kievitseierzoeken en eventueel mensen moet beboeten. De Faunabescherming roept de provincie via hun advocaat op om uiterlijk vrijdag te besluiten over het handhaven van het verbod op eierzoeken.
Recreatieve redenen
Dat betekent dat leden van het BFVW niet is toegestaan om te eierzoeken, de eieren uit het nest te halen of het eierzoeken te faciliteren. Het zoeken naar nesten van weidevogels is alleen toegestaan, als er een direct verband is met het beschermen van de nesten. Maar volgens Harm Niesen van de Faunabescherming gebeurt dat niet en wordt er vooral om recreatieve redenen naar eieren gezocht. “Wij willen door middel van de foto's documenteren hoeveel er in weilanden rondgelopen wordt om naar nesten te zoeken", seit Niesen. "Wij bewaren de foto's in geval van nood, zodat we eventueel kunnen aantonen hoe ernstig de verstoring van de kievit is."
"Geen confrontaties"
Op hun website schrijft de Faunabescherming: "Wij roepen iedereen in Friesland op, om - van flinke afstand - zoekende mensen in het veld op de foto te zetten. En die foto, met tijd en plaats, aan ons toe te sturen. Liefst vanuit een auto met minimaal twee inzittenden, en het lijkt niet raadzaam om lang op een plaats te blijven... Confrontaties moeten ten alle tijde voorkomen worden."