Asscher: "Maatwerk mogelijk bij nieuwe flexwet onderwijs"

Master Isaak de Boer yn Blije © Isaak de Boer
Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken denkt dat het voor christelijk basisscholen mogelijk blijft om op tijdelijke invalkrachten in te zetten. Dat zegt hij in de Tweede Kamer. Fryske scholen voeren komende week actie tegen de nieuwe flexwet. Ze zijn bang dat het vanaf deze zomer onmogelijk wordt om tijdelijke krachten in te zetten. Na drie invalbeurten moeten ze dan een vast contract krijgen.
Volgens de minister kunnen vakbonden en werknemers prima afspreken dat invalkrachten geen vast contract hoeven te krijgen. Maatwerk is mogelijk.
Oud-FNV-voorzitter Lodewijk de Waal zal op verzoek van Asscher als speciaal verkenner met de onderwijsbonden en schoolbesturen overleggen over invallers.
Uit protest tegen de nieuwe flexwet stuurden sommige christelijke Fryske scholen afgelopen week kinderen naar huis toe bij ziekte van de leerkracht. De Ikker yn Blije pakte het anders aan, zo melden ze op hun Facebookpagina. Ze stuurden de kinderen niet naar huis toe, maar lieten de lessen aan groepen 3 tot en met 8 geven door twee leerkrachten. Ze hadden de tussendeuren tussen de lokalen open gezet zodat ze heen en weer konden lopen tussen de groepen.