Mogelijk aangifte van racisme na 'apengeluiden'

Voetbalclub VVOG uit Harderwijk overweegt bij de politie aangifte te gaan doen van racisme na het incident bij de wedstrijd van zaterdag tegen Harkemase Boys. Dat zegt voorzitter Laurens de Kleine.
Vier minuten voor het einde van de wedstrijd zouden er apengeluiden zijn gemaakt in de richting van VVOG-speler Pernelly Biya. De scheidsrechter legde de wedstrijd daarna enkele minuten stil. De Kleine spreekt van 'een afschuwelijke gebeurtenis'. Hij heeft inmiddels contact gehad met voorzitter Appie van der Veen van Harkemase Boys.
Melding bij KNVB
De twee hebben afgesproken met een gemeenschappelijk statement te komen van beide clubs om dergelijke incidenten in de toekomst te voorkomen. VVOG wil ook een melding doen bij voetbalbond KNVB. De VVOG-voorzitter vindt dat de supporter die de geluiden heeft gemaakt, voor zover dat mogelijk is, de toegang tot de wedstrijden moet worden ontzegd.
Harkemase Boys heeft al een diepgaand onderzoek aangekondigd aan de hand van uitspraken van getuigen en beelden van de wedstrijd.
KNVB-tuchtcommissie
De KNVB maakt ook werk van de zaak, zo zei een woordvoerder van de voetbalbond tegen Omrop Fryslân. Ze gaan met de betrokkenen en met de clubs praten. Mogelijk komt de zaak voor de tuchtcommissie. Er is een protocol voor dergelijke zaken. Als er sprake is van kwetsende spreekkoren kan de wedstrijd worden stilgelegd. Maar het is een besluit van de scheidrechter en de spelende clubs zelf om de wedstrijd stil te leggen. In dit geval gaat het mogelijk om een eenmansactie. Als er aangifte wordt gedaan fan racisme, kan alleen de speler dat doen, aldus de woordvoerder fan de KNVB. Hij is slachtoffer in deze zaak.
VVOG ontevreden over scheidsrechter
De trainer en de voorzitter van VVOG zijn ontevreden over hoe de scheidsrechter de zaak heeft aangepakt. Dat meldt Omroep Gelderland. De scheidsrechter gaf de assistent-trainer een rode kaart omdat die als eerste de zaak aankaartte. De assistent ging in discussie met de scheidsrechter. Die was daarvan niet gediend en trok rood. VVOG zal aan de KNVB vragen de rode kaart te seponeren, oftewel ongedaan te maken.