Atsma: "Nieuwe mediawet is houtje-touwtje-wet"

De nieuwe mediawet van staatssecretaris Dekker is er nog lang niet. Dat zegt Eerste Kamerlid Joop Atsma. Staatssecretaris Dekker wil het deel over de nationale publieke omroep ‘op pauze’ zetten en het deel over de regionalen wel invoeren.
Atsma noemt dat een ‘rommelige boel’. Hij vindt dat de Raad van State zich moet uitspreken over – wat hij noemt – de ‘houtje-touwtje-wet’. Het lijkt erop op dat de Eerste Kamer niet zomaar gaat instemmen met de nieuwe wet, zegt Atsma.
Niet rechtsgeldig
Atsma reageert met zijn uitspraken op uitlatingen van twee staatsrechtgeleerden over de manier waarop Dekker te werk wil gaan. Dat is niet rechtsgeldig, vinden professor Douwe Jan Elzinga en mr. Frank de Vries. Dekker wil de nieuwe mediawet alvast in laten gaan, terwijl deze wet nog niet klaar is. Het deel van de landelijke omroepen is er even uitgehaald en alleen de bezuinigingen op de regionale omroepen blijven staan.
Ondeugdelijk
Professor Douwe Jan Elzinga en mr. Frank de Vries vinden dat dat staatsrechtelijk ondeugdelijk is. Daarom moet de Eerste Kamer nog niet stemmen over de wet of staatssecretaris Dekker moet het wetsvoorstel intrekken. De twee staatsrechtgeleerden hebben op verzoek van de partij 50plus het plan van Dekker onderzocht.