Toeristen betalen om stranden Terschelling schoon te maken

Op Terschelling wordt deze week hard gewerkt om de stranden vrij van afval te krijgen. En niet alleen door eilanders, ook zo'n 35 toeristen zijn speciaal voor de schoonmaakactie naar het eiland gekomen. Het eilander hostel Stay Okay heeft een speciaal arrangement voor deze mensen bedacht. 's Ochtends het strand schoonmaken, 's middags vrij en 's avonds wordt er een activiteit georganiseerd.
Het is dit jaar voor de 25e keer dat deze schoonmaakweek wordt gehouden. Sommige schoonmakers waren er dit jaar voor het eerst bij, maar anderen komen al 20 jaar naar het eiland om schoon te maken.
Bij de start van de schoonmaakactie, afgelopen maandag, stak ook burgemeester Bert Wassink de handen uit de mouwen. Hij is een ochtend met de schoonmakers op pad geweest en sprak zijn waardering uit voor het werk. Maar, zei de burgemeester, het maakt ook mismoedig dat er elke dag zoveel afval aanspoelt op de stranden. Vorig jaar haalden de schoonmakers meer dan 5000 kilo afval van de stranden op Terschelling. Wat de score dit jaar zal zijn, is nog niet bekend.