Advocaten gaan door met protest tegen nieuwe regels verhoor

Advocaten blijven fel actievoeren tegen de nieuwe regels voor verhoorsbijstand die 1 maart zijn ingegaan. Een groep Friese advocaten heeft nu besloten om wel bij de verhoren aanwezig te zijn, maar dan niet hun mond dicht te houden.
Een van die advocaten is Bart Canoy uit Leeuwarden. "Ik doe daar gewoon mijn werk en als ze dat niet goed vinden, dan sturen ze me maar weg. Dan komt dat in het dossier en kunnen we altijd bij de rechter zeggen dat het geen rechtmatig verhoor was. Zo krijgt de minister toch een klap om de oren, terwijl we de cliënt sparen."
Niet stil in een hoekje
Ook advocaat Eva Bakx uit Heerenveen zal zich laten horen bij de verhoren. "Ik blijf niet stil in een hoekje zitten." Ze was eerder ook bij verhoren en heeft toen wel dingen gezegd, dus nu verwacht ze geen problemen. "Maar je bent wel afhankelijk van individuele rechercheurs. En dat zou niet moeten."
De advocaten maken zich grote zorgen over de nieuwe regels. Ze mogen wel bij een verhoor aanwezig zijn, maar ze mogen eigenlijk niets zeggen. Volgens de advocaten is dat in strijd met het Europees recht. Bovendien vinden ze dat ze te weinig worden betaald voor de verhoorsbijstand. De standaardvergoeding ligt volgens de advocaten tussen de 150 en 300 euro en daarmee wordt geen rekening gehouden met het aantal verhoren of de duur ervan.
Kort geding
De Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten heeft hierover een kort geding aangespannen tegen de staat. Dat dient op 17 maart bij de rechtbank in Den Haag.
De advocaten hebben maandag met het Ministerie van Justitie gesproken over de kwestie, maar dat gesprek was zonder resultaat. De minister zei eerder dat hij op basis van de praktijk gaat bekijken of er nog verbeteringen mogelijk zijn.
Meer over het protest van de advocaten vrijdag om 17:40 uur in het radioprogramma Weistra op Wei met Eric Ennema.