Aantal daklozen in Fryslân neemt nog altijd toe

Er zijn steeds meer daklozen in Fryslân. Crisis- en opvangcentrum Zienn in Leeuwarden heeft het erg druk, met name in de nachtopvang. De afgelopen zes jaar is het aantal daklozen met maar liefst driekwart omhoog gegaan. Dat blijkt uit cijfers van het CBS. Daardoor zijn er nu ruim 31.000 mensen die 's nachts geen dak meer boven hun hoofd hebben.
Bezuinigingen
De oorzaak ligt voor een gedeelte in de bezuinigingen en het nieuwe beleid van de GGZ, dat zegt Margret Homminga van Zienn. Mensen met psychische of geldproblemen zouden niet goed genoeg begeleid worden, waardoor ze op straat belanden. Ook de financiële crisis heeft een grote invloed gehad de afgelopen jaren, waardoor veel mensen in geldproblemen zijn geraakt.
Zienn
Volgens Homminga hebben in de eerste acht maanden van 2014 ongeveer 193 mensen een beroep gedaan op de nachtopvang van Zienn. In dezelfde periode in 2015 zijn dat er 306. Niet alleen is het aantal gestegen, ook de problemen van daklozen worden steeds erger, aldus Homminga.
Het aantal van 31.000 daklozen in het hele land gaat alleen nog maar om mensen die geregistreerd zijn als dakloos. Het aantal zou volgens Homminga wel eens hoger kunnen liggen.