"Woonlasten in Dantumadeel stijgen 20 procent door fusie"

Dantumadeel '82 is kritisch over de plannen voor een fusie van Dantumadiel, Dongeradeel, Kollumerland en Ferwerderadiel. Dat zegt fractievoorzitter Kees Wielstra. Het college van Burgemeesters en Wethouders heeft echter wel een positief advies gegeven over de fusie.
Volgens Wielstra zijn de voordelen voor Dantumadiel hem echter nog niet duidelijk. "De gemeente Dantumadiel heeft het huishoudbuikje goed voor elkaar. De andere drie gemeenten hebben dat minder. Daardoor zullen bijvoorbeeld woonlasten in Dantumadiel met zo'n 20 procent toenemen."
Langetermijn 
Burgemeester Sicko Heldoorn denkt echter dat meer mensen naar de lange termijn moeten kijken. Volgens hem zal het in het begin wat lastig zijn, maar  zal Dantumadiel er in de toekomst van profiteren. Dat heeft vooral te maken met het feit dat een fusiegemeente meer draagkracht zal hebben, nu er steeds meer taken bij de gemeenten neergelegd worden en er veel fusiegemeentes bij komen.
Stemmen
De gemeenteraad moet 29 maart stemmen over de fusie. Volgens Wielstra zijn er veel fracties nog verdeeld over het onderwerp, maar er moeten veel zaken aan het plan veranderen voordat Dantumadiel '82 voor de fusie zal stemmen. "Gewoon zelfstandig blijven behoort ook tot de opties", zegt Wielstra. Er is 15 maart een bijeenkomst in het gemeentehuis waar de inwoners hun mening kunnen geven.