Doarpswurk wil vluchtelingen onderbrengen in de dorpen

Doarpswurk begint een project om vluchtelingen met een status onder te brengen in lege huizen of kantoorgebouwen in Fryske dorpen. Asielzoekerscentra raken vol en noodopvanglocaties zijn tijdelijke oplossingen. Doarpswurk denkt dat als vluchtelingen in de gemeenschap opgenomen worden, ze zich beter thuis zullen voelen. Als er meer doorstroom komt ontstaat er ook weer plek voor nieuwe vluchtelingen in de AZC's.
Doarpswurk houdt 7 april een informatieavond voor eigenaren van lege gebouwen, dorpsbelangen en woningcorporaties over deze mogelijkheid.
Gelukkig in Mantgum
Een voorbeeld voor het project zijn Fadi Ayoubi en Nour Mohamed uit Syrië. Zij zijn uit Syrië gevlucht en wonen nu al twee jaar met hun kinderen in Mantgum. Ze voelen zich enorm gelukkig in het dorp.
Praatjes en klusjes
De dorpsbewoners laten het gezin welkom voelen door zo nu en dan een praatje te maken en bijvoorbeeld te helpen met klusjes om het huis, zegt Ayoubi. Omdat de cultuur in Nederland heel anders is als in Syrië moest het gezin zich heel erg aanpassen. En ze missen hun familie. Dat is niet altijd makkelijk, zegt zijn vrouw Nour Mohamed.
Taal
''Gelukkig helpt een oude vrouw uit het dorp ons met het leren van de Nederlandse taal, want dat is heel moeilijk'', zegt Mohamed. Als het weer veilig is in Syrië hoopt het gezin terug te kunnen. ''Maar voor nu is het heel goed hier in Mantgum''.