COC Friesland krijgt goede reacties op maatjesproject

De oproep van het COC om "maatje" te worden van een homosexuele vluchteling heeft in Friesland veel goede reacties opgeleverd, dat zegt Cees van Balen van de organisatie. De afgelopen weken hebben honderden mensen zich aangemeld bij COC's in het hele land.
Dinsdag stemt de Tweede Kamer over de vraag of homoseksuele vluchtelingen apart moeten worden opgevangen, omdat zij niet altijd veilig zouden zijn tussen niet-homoseksuele vluchtelingen. Tot nu toe is het beleid om deze vluchtelingen niet apart op te vangen.
Van Baalen hoopt dat er nog meer vrijwilligers uit Frîesland zich willen aanmelden. "''Veel homoseksuele vluchtelingen weten niet hoe het werkt hier in Nederland als het gaat om homo of lesbienne zijn. In hun eigen land is dat nog helemaal niet geaccepteerd. Een maatje kan ze wegwijs maken door leuke dingen met ze te gaan doen''.
Het blijkt nog wel lastig te zijn om vrijwilligers en vluchtelingen aan elkaar te koppelen, omdat de vluchtelingen van opvang naar opvang verhuizen, aldus de directeur van de Friese locatie. Hij verwacht wel dat er dit jaar meer vluchtelingen zich zullen melden voor een Fries maatje, wanneer de nieuwe opvanglocaties in Friesland openen.