Advocaten in het Noorden boycotten bijstand politieverhoren

Strafrechtadvocaten in Fryslân, Groningen en Drenthe weigeren om verdachten bij te staan bij politieverhoren. Zij gaan de verdachten wel adviseren om een advocaat te vragen, zodat de verhoorplanning in de knel komt. Zo willen de noordelijke advocaten protesteren tegen de nieuwe regels voor politieverhoren die op 1 maart ingaan.
De advocaten maken zich grote zorgen over de nieuwe regels. Ze mogen voortaan wel bij een verhoor zijn, maar mogen eigenlijk niets zeggen. Volgens de advocaten is dat in strijd met het Europees recht.
De Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaen heeft hierover een kort geding aangespannen tegen de staat, maar wanneer dat dient is nog niet bekend. Bovendien vinden de advocaten dat ze te weinig betaald krijgen voor de verhoorsbijstand. De standaardvergoeding ligt tussen de 150 en 300 euro, maar daarbij wordt geen rekening gehouden met het aantal verhoren en de duur ervan. De boycot blijft van kracht totdat de minister opnieuw met de advocaten om tafel gaat.
Het Ministerie van Justitie laat in een reactie weten dat er nog een gesprek komt met de advocaten, en dat er op basis van praktijkervaringen wordt gekeken of er nog verbeteringen mogelijk zijn.