Omrop TIP: Energieneutraal op eigen kracht

Over de participatiegemeenschap wordt veel gezegd en geschreven, maar vaak is onduidelijk hoe die werkt. In Fryslân DOK laten Friese gemeenschappen zien hoe ze op eigen kracht duurzaam proberen te worden. We volgen de ontwikkelingen in Pingjum en de dorpen van Trynwâlden. De Friese dorpen willen energieneutraal worden.
Mentaliteitsverandering
De documentaire heeft twee invalshoeken: aan de ene kant de gemeenschappelijke verandering en aan de andere kant de beleving van de 'gewone burger'. De participatiegemeenschap, waaraan iedereen zijn bijdrage levert en de overheid maximaal faciliteert, vraagt om een verandering van mentaliteit. En die verloopt niet altijd even gemakkelijk.
Na een moeizaam proces over windenergie zijn in tal van Friese dorpen en wijken initiatiefgroepen ontstaan, die willen overstappen op duurzame energie. Maar hoe moet dat georganiseerd worden? En hoe krijg je iedereen mee in die ambitie? De dorpen in ‘Feroarkrêft’ zijn een jaar lang gevolgd in die ontwikkelingen.
De documentaire 'Foaroarkrêft' is zaterdag om 15.30 uur en zondag om 13.00 uur te zien op NPO 2. En zondag op Omrop Fryslân Telefyzje na Hjoed. Of bekijk het programma nu al hieronder.