Plannen voor appartementen bij oude Blughut in Oldeberkoop

Er moeten appartementen voor ouderen komen op het terrein van de vroegere Blughut in Oldeberkoop. Architect Max van Huut presenteerde vrijdagavond zijn plannen daarvoor aan het dorp. Daarin staat tekeningen voor appartementen volgens een boerderij- of hofmodel. De nieuwe woningen zijn voornamelijk bedoeld voor senioren, omdat er in Oldeberkoop praktisch geen woonruimte voor deze doelgroep is. De ouderen trekken daarom steeds vaker weg.
Villa's
De gemeente Ooststellingwerf heeft hele andere ideeën voor het Blughut-terrein, Zij willen daar graag drie grote villa's bouwen voor het 'hoge segment'. Niet doen, zeggen de initiatiefnemers van de appartementen. Daarmee wordt de krimp in het dorp alleen maar bevorderd, denken ze.
Westerbork
De Blughut is een vroegere barak uit Kamp Westerbork. In de jaren '50 is het gebouw naar Oldeberkoop gehaald. Daar heeft het dienst gedaan als onder andere een school en een jongerencentrum. Met de komst van het nieuwe multifunctionele centrum in het dorps werd de Blughut overbodig en is het gesloopt.
Artiesten
In de Blughut hebben ook artiesten zoals Lenny Kuhr en Rob de Nijs nog opgetreden.