Omrop TIP: 30 jaar geleden, de Elfstedentocht van 1986

Het is 04.30 in de ochtend, duizenden schaatsers staan aan de start van de 'Tocht der tochten'. In 1986 werd op 26 februari de Elfstedentocht gereden. Op Omrop Fryslân televisie wordt een deel van de documentaire 'De Alvestêdetocht' uitgezonden.
Een toertocht die duizenden schaatsers wel of niet volbrachten. Het was een vreemde kopgroep in 1986 met onder andere Marten Hoekstra er in, de kortebaanschaatser uit Oudehaske. Maar de winnaar van de tocht was Evert van Benthem, het was zijn tweede overwinning en dat kwam onder andere door de andere schaatsers die zichzelf kapot schaatsten.
Verassing
NOS verslaggever Evert ten Napel vertelt over het moment dat hij Rein Jonker aanreed op het ijs. En natuurlijk het verhaal van Rein Jonker zelf, hij werd tweede. Ook aandacht voor de man die vierde werd, de verassing uit Lemmer; Nanne Semplonius. Het was één en al drukte op het ijs in 1986, met name bij Bartlehiem was de situatie moeilijk in de hand te houden. Nog steeds denken mensen dat dat misschien wel de reden is dat de tocht in 1996 niet doorging.
Een deel van de documentaire 'De Alvestêdetocht' is vrijdag 26 februari de hele nacht en ochtend te zien op Omrop Fryslân Telefyzje. Ook is de documentaire vrijdagmiddag 26 februari om 16.15u te bekijken en zondag 28 februari op Deitelefyzje.