Klanderij als eerste grote kantoor omgebouwd tot woonruimte

De gemeente Leeuwarden en de provincie hebben plannen om grote kantoorgebouwen om te bouwen tot woonruimte. Er is vooral veel behoefte aan appartementen en huizen voor jongeren. Wethouder Henk Deinum vindt de kantoorombouw een goede oplossing voor de woningnood.
Het eerste grote gebouw is al klaar: het voormalig hotel en kantoorcomplex De Klanderij in Leeuwarden is verbouwd tot een woningcomplex met bijna vijftig duurzame appartementen. Alle appartementen zijn al vergeven.
Wachtlijst
Momenteel is er een wachtlijst van honderden mensen die in aanmerking willen komen voor een appartement.
Geen energiekosten
De kosten voor het huren van een appartement in De Klanderij zijn ongeveer vijfhonderd euro per maand. De energiekosten liggen volgens de gemeente rond de nul euro. Dat komt omdat de studio's duurzaam zijn gemaakt, zegt Deinum.
Fries 'om utens'
Bij de financiering van de verbouwing van het woningcomplex De Klanderij was ook een geboren Fries betrokken. KLaas (Ken) van der Laan uit Harkema, die nu in Canada woont, heeft naast de provincie een groot gedeelte van de financiering voor zijn rekening genomen. De Fries heeft veel ervaring met het investeren in grote gebouwen. Omdat hij in Canada woont en zijn bedrijf daar heeft, zou het aantrekkelijk voor hem zijn om te investeren in het buitenland. Het is niet bekend of hij dat bij meer gebouwen in Fryslân zal doen.