Tachtig demonstranten in Feanwâlden tegen noodopvang

De demonstratie tegen de noodopvang in Feanwâlden trok woensdagavond zo'n tachtig mensen. De demonstranten kwamen deels uit het dorp, maar er waren ook sympathisanten uit andere plekken in Fryslân. Ze liepen van het centrum naar de sporthal, waar de informatiebijeenkomst over de noodopvang werd gehouden.
De demonstranten mochten er niet in van Sicko Heldoorn, burgemeester van Dantumadiel. De bijeenkomst was volgens hem bedoeld voor mensen die geïnformeerd wilden worden en niet voor demonstranten.
Geen azc
De demonstranten scandeerden "Geen azc". Heldoorn heeft buiten de sporthal wel even met de demonstranten gesproken. Hij wees deze mensen er op dat het niet om een azc gaat, maar om een noodopvang. Er zouden maximaal 300 vluchtelingen worden opgevangen, voor maximaal drie jaar. De gemeenteraad neemt op 5 april een besluit.
Burgemeester Sicko Heldoorn was goed te spreken over het verloop van de bijeenkomst in Feanwâlden. De bijeenkomst was in de streng beveiligde sporthal. Mensen konden in kleine groepjes vragen stellen aan Heldoorn zelf, aan wethouder Roelof Bos of aan een medewerker van de gemeente. Ook de politie en medewerkers van Vluchtelingenwerk waren beschikbaar voor vragen. Op de informatiebijeenkomst uitten veel mensen hun zorgen over de noodopvang.