UWV houdt banenmarkt voor werklozen

He gaat weer beter met de economie in Fryslân, maar toch zitten nog veel mensen thuis zonder baan. In januari kregen zo'n 22.000 Friezen een WW-uitkering. Dat is volgens cijfers van het UWV wel minder dan het jaar daarvoor. Het UWV had woensdag een banenmarkt in Leeuwarden georganiseerd. Ruim 800 mensen kwamen naar die markt in het Friesland College.
Klaas Strampel uit Leeuwarden bezocht de banenmarkt ook. Hij heeft sinds december geen baan meer, maar heeft geen hoop om op de markt werk te vinden. Hij denkt verder te komen met connecties van familie en vrienden.
Speeddate
Volgens Jan Huygen van het UWV moet je als werkloze jezelf goed zichtbaar maken op social media kanalen en bij verschillende arbeidsburo's. ''En bij de banenmarkt kun je gaan speeddaten met allerlei arbeidsbureau's. Zo kun je zelf uitzoeken bij welk bureau je je prettig voelt en waar jij denkt dat je de meeste kansen op een nieuwe baan hebt in de sector die bij jou past'', zegt Huygen van het UWV. Volgens hem zoeken werkgevers vooral naar mensen in de techniek, zorg en detailhandel.
Als je geen baan kan vinden in de sector waar je voor bent opgeleid, is er een kans dat je een ander diploma moet halen of eerst stage moet lopen bij de plek waar je wilt werken, zegt Huygen. ''Of als je echt niks kan vinden in Friesland kun je ook verder gaan zoeken werk in andere plekken in het land''.