"Er moeten certificaten voor chauffeurs hoogwerkers komen"

Het Friese bedrijf ATO vindt dat er duidelijkere regelgeving moet komen voor het besturen van hoogwerkers. “Bij wet is er niet veel verplicht. Wel staat er in de ARBO-wet dat men een specifieke deskundigheid moet hebben, maar welke dat is, is niet duidelijk”, zo zegt Folkertsma van ATO. Zijn bedrijf verzorgt bedrijfstrainingen voor het besturen van grote machines.
Folkertsma vindt dat er een certificaat moet komen dat bepalend is voor alle chauffeurs. “Het is nu nog een grijs gebied als het gaat om diploma’s en certificaten.”
Branchevereniging komt in actie
Branchevereniging IPAF voor verhuurders en bestuurders van hoogwerkers maakte woensdag al bekend dat de overheid bijna geen eisen stelt aan de chauffeurs die een hoogwerker besturen. De vereniging komt nu in actie door het ongeluk van dinsdag in Dalfsen waar een Arrivatrein op een overstekende hoogwerker botste.
Certificaat niet verplicht
Volgens hoogwerkerinstructeur Johan Folkertsma van ATO zijn er wel certificaten die men kan halen, maar het is nog niet bij alle bedrijven en instanties verplicht om deze te hebben. Bij ATO kan men in een dag zo’n certificaat te halen, inclusief de theorie-toets.