Friezin op Fiji: Ik wilde zo snel mogelijk weg

Het was even schrikken het afgelopen weekend voor Yke Koopmans uit Weidum. De eilandengroep Fiji, waar ze op vakantie was, werd zwaar getroffen door een zware cycloon. Er zijn twintig doden gevallen en de schade is enorm.
Met Koopmans gaat het goed. Ze zegt nu pas te beseffen hoe erg het eigenlijk was. Het gebied waar de Friezin op het moment van de storm was, is redelijk toeristisch en relatief veilig vanwege de solide bouw van huizen en hotels. Toch heeft ze wel veel meegekregen van de ravage die de cycloon veroorzaakte.
Koopmans: "It is ien grutte gaos. Der wie dagen gjin elektrisiteit." De Friezin wilde dan ook zo snel mogelijk van het eiland af.
Noodtoestand
In het land is de noodtoestand afgekondigd. Maar liefst 900.000 inwoners hebben geen dak meer boven de hoofd en er is ook niet genoeg drinkwater voor iedereen, Bovendien zijn alle scholen dicht en is tot maandagochtend volgende week de avondklok van kracht.
Koopmans is blij dat er dinsdag wel weer vliegverkeer mogelijk was en dat zij dan ook gewoon terug naar Australië kon reizen. Daar probeert ze nog wat van haar vakantie te maken.