Directeur Omrin stapt niet op vanwege onrust over REC

De directeur van afvalverwerker Omrin, John Vernooij, is niet van plan op te stappen vanwege de onrust over de reststoffen-energiecentrale in Harlingen. Vernooij werd maandagavond op een bijzondere raadsbijeenkomst zeer kritisch benaderd over de aanpak en de communicatie over de storing in de centrale in oktober vorig jaar.
Harlinger Belang, een van de coalitiepartijen in Harlingen, wil zelfs dat Vernooij opstapt. Vernooij is dat niet van plan, maar de kritiek doet hem wel wat.
Op de extra raadsbijeenkomst over de afvaloven in Harlingen waren maandagavond veel belangstellenden. Aanleiding is de hogere dioxine-uitstoot van begin oktober. Toen was er een storing.
Harlinger Belang, PvdA en CDA hebben de extra bijeenkomst in Trebol georganiseerd. Vertegenwoordigers van onder andere de provincie, de FUMO, de GGD, Omrin en de begeleidingscommissie zijn aanwezig om vragen van raadsleden te beantwoorden. Mensen mochten ook meepraten. Zo vroeg de Stichting Afvaloven Nee om het opstappen van de directie van Omrin.
Akelig
Een inwoonster van Harlingen vertelde dat ze zich begin oktober akelig voelde toen ze over de zeedijk liep. Later hoorde ze dat er een storing was geweest.
Zoutzuur
De raadsleden stelden ook veel vragen. Zo wilden ze weten of er permanent gevaar voor de volksgezondheid is. Dat is volgens Omrin niet het geval. Wel is er kans op klachten als gevolg van het zoutzuur van de REC.
''Tijdelijk stilleggen kan niet''
In tijdelijke stillegging is geen optie, zegt de Omrindirecteur als daar vragen over komen, want dat kost veel geld. Omrin heeft niet alleen een verplichting om het afval van gemeenten aan te nemen, maar ze moeten ook stoom leveren aan de naastgelegen zoutfabriek. Die stoom wordt opgewekt met de verbranding van afval.
Omrindirecteur John Vernooij zegt dat hij heel graag het vertrouwen terug wil brengen. Maar als de raadsleden vragen of Omrin de kale meetgegevens vrij wil geven, weigert Vernooij dat, omdat er nog in een rechtszaak over loopt.