'Prefabhuizen' om tekort sociale huurwoningen op te vangen

De gemeente Smallingerland wil semi-permanente woningen bouwen om het tekort aan sociale huurwoningen op te vangen. In die 'prefabwoningen' kunnen asielzoekers met een status worden opgevangen. Ook mensen die op wachtlijsten staan van de woningbouw komen in de benoeming. De semi-permanente woningen zijn eenvoudig te bouwen en later ook weer makkelijk weg te halen.
Het is de bedoeling dat de woningen verspreid over de gemeente worden neergezet. Wethouder Van der Horst verwacht dat de woningen na de zomer worden opgeleverd.
"Door de komst van de vluchtelingen, kom je in de knel met de wachttijden van reguliere sociale huurders", zegt Jos van der Horst. "Wij hebben te maken met krimp en als je de prognoses erop los laat voor onze woningbouwprogramma's, dan zouden we eigenlijk niet al te veel meer bij moeten bouwen. Anders blijven we met leegstand zitten. Daarom kiezen we voor tijdelijke woningen."
Voor 1 mei wil de gemeente helder hebben waar de tientallen tijdelijke woningen voor asielzoekers met een verblijfsvergunning komen. De huizen voor 'statushouders' moeten uiterlijk 1 september beschikbaar zijn. De verwachting is dat Smallingerland dit jaar meer dan 160 statushouders aan woonruimte moet helpen.