Schippersbroers Steenstra redden kanovaarder uit de IJssel

De schippersbroers Steenstra uit Westergeest hebben woensdag een kanovaarder uit de IJssel gered. De man sloeg met zijn kano om ter hoogte van Zwolle. Jan en Durk Steenstra zagen de kano op zijn kop liggen toen ze met hun binnenvaartschip langs vaarde.
Door een touw met een lus erin om de man heen te gooien kon Steenstra hem uit het water krijgen, terwijl zijn oudere broer Jan het schip stil hield. We hebben wel een kwartier werk gehad tot de man aan boord lag, zegt Jan Steenstra. Toen de kanovaarder eenmaal aan boord was, was hij onderkoeld geraakt.
Klein bootje
De brandweer heeft de kanovaarder met een klein bootje naar de vaste wal gebracht.
Levend uit het water
Het verbaast de broers dat ze de man levend uit het water konden halen. "Earder ha ik der al twa fersûpen sjoen, zegt Jan Steenstra. ''Ien kear in Dútser, dy't fan syn jacht fallen wie. En in kear in man, dy sprong sa foar myn skip it wetter yn. Selsmoard. Dan is it moai dat je der no ien rêde kinne."
''Levensgevaarlijk''
De kanovaarder had een reddingsvest aan. ''Dat hat syn gelok west,'' zegt Steenstra. "It is libbensgefaarlik om no te kanofarren. It wetter is heech, it streamt hurd, en it is kâld. Miskien in graad as twa, trije."