Meer dan 200 mensen bij discussie over REC Harlingen

Ruim 200 mensen zijn er dinsdag afgekomen op de de discussie-avond over de REC in Harlingen. De Stichting Afvaloven Nee organiseert de bijeenkomst in zaal Trebol. De afgelopen tijd is er veel te doen om de REC. In oktober heeft de afvaloven door een storing veel meer dioxine uitgestoten dan is toegestaan. Veel Harlingers maken zich daar zorgen over.
Op de bijeenkomst spreken milieudeskundige Johan Vollenbroek (MOB) en toxicoloog Abel Arkenbout (Toxicowatch) de zaal toe. Daarna kan het publiek meepraten over de stand van zaken bij de REC.
De bijeenkomst is volgens de organisatoren een vervolg op de informatiemiddag van de gemeente en provincie van afgelopen januari. Daar konden inwoners van Harlingen vragen stellen over de verhoogde dioxine-uitstoot van oktober, maar dat was volgens Stichting Afvaloven Nee niet genoeg.
Sluiting REC
In de zaal is er grote frustratie over de gang van zaken bij de REC. Vanuit het publiek werd er geroepen om sluiting zolang de situatie niet beter wordt. Burgemeester Sluiter van Harlingen zegt dat hij de zorg deelt, maar dat de gemeente de REC niet kan sluiten. Dat moet de provincie doen.
Wethouder Boon zegt dat hij vertrouwen heeft dat er bij de REC aanpassingen kunnen worden gedaan. Volgens Sluiter is dit de test voor het management om over de brug te komen.
Onafhankelijk onderzoek
Milieudeskundige Vollenbroek en toxicoloog Arkenbout presenteerden hun visie op de REC. Zij zeggen dat er door een bypass structureel ongefilterde stoffen door de schoorsteen worden geblaasd, het management het probleem niet wil zien, de pijp hoger moet worden en er technische verbeteringen nodig zijn.
Bovendien moet er onafhankelijk onderzoek komen om antwoord te krijgen op de vraag waarom er niet goed wordt gehandhaafd, vindt het duo.