"Mediawet haalt het niet in de Eerste Kamer"

Steatssekretaris Sander Dekker begjin febrewaris yn de Earste Keamer by de earste sitting oer de nije mediawet © ANP
De nieuwe mediawet van staatssecretaris Sander Dekker haalt het niet in de Eerste Kamer. Dat concludeert de NOS na gesprekken met bronnen in Den Haag. Verschillende partijen hebben grote bezwaren tegen onderdelen uit de mediawet van Dekker.
Grootste pijnpunt is de invloed van Dekker op de NPO en de invloed van de NPO op andere omroepen. Verder zijn partijen fel tegen de benoemingen van bestuurders bij de NPO door de staatssecretaris. Hij zou daar 'VVD-vrienden' neerzetten.
Dekker heeft al wel toezeggingen gedaan om een en ander aan te passen, maar dat zouden de partijen niet genoeg vinden. Zij willen de aanpassingen eerst op papier zien. En de vraag is of dat lukt voor 1 maart, de datum dat de Eerste Kamer een besluit zal nemen over de mediawet.
Omrop Fryslân
Voor Omrop Fryslân betekent dit uitstel, en mogelijk afstel, dat er voorlopig geen RPO, een organisatie voor alle regionale omroepen, komt. Daardoor ontstaat er ook onduidelijkheid over de bezuinigingen voor regionale omroepen. In de mediawet staat dat ze samen 17 miljoen euro moeten bezuinigigen voor 1 januari 2017.
Verder heeft Dekker eerder toegezegd dat hij wel afspraken wil maken over de continuïteit van programma's. Maar hij voelt niet veel voor bestuurlijke zelfstandigheid van Omrop Fryslân. De provincie Fryslân - en ook de Freonen fan Omrop Fryslân - streven juist naar bestuurlijke zelfstandigheid, In de Eerste Kamer is veel sympathie voor dat streven.