Te koud: Organisatie legt Winterfietselfstedentocht stil

De organisatie van de Winterfietselfstedentocht heeft besloten om de tocht per direct stil te leggen. De stempelposten worden in etappes gesloten. Voor de deelnemers wordt voor vervoer gezorgd. De kou en de slechter wordende weersomstandigheden zijn de redenen voor het besluit.
"Een boel mensen hebben zich verkeken op de absolute temperatuur, die net boven het vriespunt ligt, maar de gevoelstemperatuur is wel tien graden lager", zegt Eric Lansu van de organisatie. Wie om twee uur niet voorbij Bartlehiem was, mocht niet meer verder.
Onderkoelingsverschijnselen
Het besluit is genomen na overleg met weerman Piet Paulusma. Die heeft gezegd dat het weer niet zal verbeteren en eigenlijk alleen maar slechter wordt. Twaalf EHBO-teams gaan bij de Elfstedenroute langs om deelnemers thermodekens te geven. Op wat onderkoelingsverschijnselen na, is er tot nu toe geen gevaar voor de deelnemers, maar dat wil de organisatie ook juist voorkomen. Daarom werd vanaf ongeveer half één begonnen met het sluiten van de stempelposten.
Van de 1200 deelnemers zullen er bij deze editie weinig fietsend de eindstreep halen. Om 14.00 's middags was ongeveer de helft al met alternatief vervoer op de terugreis naar Leeuwarden.