Fryske Marren heeft 'cliëntenhelpers' voor ouderen

Negen vrijwilligers uit de gemeente De Fryske Marren hebben dinsdagmiddag een officieel certificaat gekregen voor hun opleiding tot 'cliëntenhelper'. Ouderen in de gemeente die bijvoorbeeld thuiszorg nodig hebben, kunnen voortan hulp krijgen van deze gediplomeerde vrijwilligers om dat te regelen. De groep vrijwilligers bestaan onder de naam Fryske Marren Vitaal. Sinds 1 januari vorig jaar zijn gemeenten verantwoordelijk voor bijna alle hulp op het gebied van, zorg, werk of inkomen.
Gericht op steun
De gemeente heeft deze cliëntenhelpers opgeleid om te bekijken wat de ouderen zelf nog kunnen en waar echt hulp nodig is. Ouderen hebben recht op hulp bij zo'n gesprek. Als familie of kennissen niet kunnen helpen, kunnen gediplomeerde vrijwilligers worden ingezet. Gemeente De Fryske Marren zegt zelf voorop te lopen met het initiatief.
Bescherming
Jennie Hummel is één van de vrijwilligsters van Fryske Marren Vitaal. Zij vindt dat de wet- en regelgeving niet meer te begrijpen is voor ouderen. "Ambtenaren die bij mensen thuis komen weten wel waar ze het over hebben, maar ouderen niet. Dat is de reden waarom ik de ouderen in bescherming wil nemen. Ik weet hoe het werkt en zo kan ik hun helpen bij het gesprek met de gemeente."