Website topvrouwen als tegenhanger van old boys network

Het is goed dat minister Bussemaker de website navigerennaardetop.nl heeft gelanceerd om vrouwen aan topfuncties te helpen. Dat zegt adviseur Nyske van der Feen, van het Fries Sociaal Planburo. Momenteel speelt het 'old boys network' nog een grote rol in het verdelen van de topfuncties, zegt ze. "En omdat die 'old boys' meestal mannen zijn, houdt dat zichzelf in stand." Het kabinet wil graag dat 30 procent van de topfuncties door een vrouw wordt ingevuld, maar daar zijn we nog lang niet, zegt Van der Veen.
Slechts 30 prosint vrouwen aan de top
"In de non-profitsector valt het mee, bijvoorbeeld in het sociaal werk en de zorg, daar lag het aantal topvrouwen al jaren rond de 30 procent, maar bij de grote bedrijven is het nog steeds een probleem", zegt Van der Feen.
Smoesjes
Volgens Van der Feen zijn veel bedrijven wel van goede wil. "Ze willen wel. Maar er zijn veel smoesjes natuurlijk. Bedrijven zeggen dat ze geen kundige vrouwen kunnen vinden, terwijl de vrouwen zeggen dat ze niet weten dat er een vacature is. Op dat probleem is enorm ingezet, en de website kan daar vast bij helpen. Die smoes kunnen mensen nu niet meer gebruiken."
"We zijn er nog niet"
Emancipatie is een traag proces, zegt Van der Feen. "Mensen houden niet van verandering. Het gaat steeds beter. Maar we zijn er nog niet. Het is heel zichtbaar dat vrouwen nog lang niet op alle plekken zijn vertegenwoordigd. Het is pas klaar als we het er niet meer over hebben."
Niet bang zijn
"Beide kanten moeten actief zoeken. De vrouwen moeten er op af gaan. Wees niet bang. En de bedrijven moeten ook om zich heen kijken. Probeer het eens met een vrouw. Zoek eens op zo'n site of er iemand te vinden is. En durf het aan!"
Meer winst
Het voordeel voor de bedrijven is duidelijk, volgens Van der Feen. "Bedrijven met een gemengde samenstelling van de top halen betere resultaten en meer winst. En ze kunnen efficiënter werken."