Garyp krijgt starterswoningen om krimp tegen te gaan

Om krimp in het dorp Garyp tegen te gaan, wordt een oude boerderij verbouwd tot zeven betaalbare woningen. Ze zijn in eerste instantie bedoeld voor jonge starters, maar het kunnen ook seniorenwoningen worden. De woningen zijn nog lang niet klaar, maar vier van de zeven zijn al verkocht. Zo wil aannemer Timmermans het dorp leefbaar houden in tijden van krimp.
Geen subsidie
Gemakkelijk is het niet voor de ondernemer. Hij had gedacht dat hij wel subsidie van de provincie kon krijgen voor dit project. De boerderij is een rijksmonument. Goedkope starterswoningen zijn een probaat middel tegen de krimp en nieuwe inwoners zorgen ervoor dat Garyp leefbaar blijft, zegt hij. Maar de werkzaamheden passen niet in de regels van de provincie. "Dan moest ik de boel platgooien. En dat was nou juist niet de bedoeling."
Gariper fan it jier
Het dorp is heel blij met Timmermans. In 2014 werd hij nog verkozen tot 'Gariper fan it jier.' "Hij geeft de mensen in het dorp het gevoel dat ze weer meedoen", zei Gjalt Faber van de dorpskrant daar toen over. Timmermans had zijn eigen huis en bedrijfspand geruild met de eigenaar van de oude melkfabriek. Dat deed hij omdat hij de slechte staat van het gebouw niet kon aanzien. Hij heeft er nu zorgwoningen in gebouwd en er zitten een huisarts, een apotheek, een fysiotherapeut, een pedicure, een peuterspeelzaal en een kinderopvang.
Starters trekken
Er wonen nu vooral ouderen in de oude melkfabriek. Daarom is het mooi dat in de boerderij starters terechtkunnen, zegt Hendrik Raap van dorpsbelang. "Al heb ik geen cijfers bij de hand, het woningaanbod in het dorp is niet groot. En onze eigen kinderen moeten ook een plekje hebben", zegt hij.
Voor het werk dat Timmermans zelf niet kan doen, laat hij als het even kan een ondernemer uit Garyp komen. Bijvoorbeeld voor de elektra. "Misschien is het in totaal een dubbeltje goedkoper, maar dit is goed voor het draagvlak in het dorp."
Het werk aan de boerderij is nog lang niet klaar, maar Timmermans heeft alweer een nieuw project op het oog. "Garyp is nu wel bijna klaar."