"Omwonenden evacueren bij storing REC"

Het is heel goed mogelijk dat bij een storing in de REC in Harlingen omwonenden moeten worden geëvacueerd. Er kan dan te veel zoutzuur uit de pijp komen en als de rook bij bepaalde weersomstandigheden neerslaat, is er grote kans op permanente schade aan de longen. Mensen in het getroffen gebied zouden dan gasmaskers moeten dragen. Dat schrijft milieudeskundige Johan Vollenbroek in zijn rapport over de REC, naar aanleiding van de verhoogde dioxine-uitstoot van vorig jaar.
"Aversie tegen handhaven"
Eigenlijk is het een wonder dat er nog geen ernstige ongelukken zijn geweest sinds de afvaloven in bedrijf is, zegt hij. Er zijn structureel technische problemen, er is gekozen voor een goedkope installatie, er is een probleem in de houding van het management en er is geen goed toezicht.
"Het lijkt alsof de FUMO ( Fryske Utfieringstsjinst Miljeu en Omjouwing, red.) en de provincie een aversie hebben tegen handhaven", zegt Vollenbroek, die in de begeleidingsgroep zit. Deze groep, met daarin GGD, toxicoloog Arkenbout, Harlingen Seaport Business Association en dorpsbelangen, adviseert de gemeente en provincie over nog uit te voeren luchtkwaliteitsonderzoeken.
Schokkend
Er komen echter steeds meer zorgwekkende zaken aan het licht. "Af en toe kom je gekke dingen tegen, maar hier kom je overal waar je in duikt alsmaar gekke dingen tegen", zegt Vollenbroek die met zijn milieubedrijf al veel ovens heeft onderzocht en geldt als een expert op het gebied van uitstoot en milieuwetgeving.
Vooral het feit dat er bij het opstarten van de afvaloven gebruik wordt gemaakt van een bypass vindt hij schokkend. "We weten dus niet hoe vaak en hoeveel dioxine en andere giftige stoffen bij een storing of tijdens het opstarten de afgelopen vijf jaar ongefilterd de lucht ingeblazen zijn".