Omrop TIP: Drama en kunst in radioprogramma Buro de Vries

Stel, je bent als vrouw getrouwd met een dominee en je krijgt gevoelens voor een vrouwelijke diaken in dezelfde kerk. Dan staat je wereld op de kop. En die van je partner. En die van de kerk. Zondag in het radioprogramma Buro de Vries een reconstructie van het fascinerende, maar ook dramatische verhaal van Gerda Tolk uit Leeuwarden. Buro de Vries ging met de moedige lesbienne terug naar Stiens waar het zich 35 jaar geleden allemaal afspeelde.
De volledige radiodocumentaire ‘It smelle paad fan Gerda Tolk’ is te horen in Buro de Vries op zondagmiddag tussen 11 en 13 uur.
Wie staat er op de nieuwe "Jopie's"
In het televisieprogramma 'Tussen Kunst en Kitsch', vorige week woensdagavond, kwamen twee nieuwe werken van de Workumer schilder Jopie Huisman aan het licht. Het gaat om een profieltekening en een schilderijtje van dezelfde jongen, maar dan verkleedt als cowboy. Het radioprogramma Buro de Vries was nieuwsgierig naar deze jongen op het doek en zocht het uit.
Cowboy
Het is Douwe Ten Dam, hij werd ook wel Douwke genoemd. Hij was een jeugdvriend van Jopie Huisman. Douwe was de neef en pleegbroer van Fettie Lemstra-ten Dam, de eigenaresse van beide werken. Het was een echte avonturier. Mevrouw Lemstra vertelt: 'Hy sei altyd; 'letter wurd ik cowboy' en derom hat Jopie him sa skildere. En hy is it wurden ek!"
Op zijn 27ste is Douwe ten Dam geëmigreerd naar Australië en was hij even cowboy. "Mar dat foel net ta, de hiele dei op de rêch fan sa'n hynder sitte".
Luister voor het hele verhaal naar Buro de Vries, zondag tussen 11 en 13 uur op 92.2 FM of op ynternet.