Geen UIT-festival dit jaar door grote geldproblemen

Het UIT-festival in Leeuwarden gaat dit jaar niet door. Het festival, dat traditioneel het begin is van het culturele seizoen in de gemeente Leeuwarden, krijgt de financiering niet rond, nu de financiële steun van deelnemer Culturele Hoofdstad 2018 wegvalt op de begroting.
De afgelopen drie jaar heeft die 75.000 euro bijgedragen op een begroting van 140.000 euro. Culturele Hoofdstad wil het geld dit jaar echter gebruiken voor activiteiten en promotie op nationaal en internationaal niveau.
"Geen harde afspraken"
Zakelijk leider Margret Havinga van het UIT-festival noemt het heel spijtig, maar begrijpt het besluit van Culturele Hoofdstad. "Er waren ook geen harde afspraken gemaakt over hun financiële bijdrage, maar we hadden er voor de komende editie eigenlijk wel op gerekend. Het is nu te kort dag om het hele festival om te gooien."
Gemeente Ljouwert
Het UIT-festival dat dit jaar voor de zevende keer in de Prinsentuin zou worden georganiseerd, trekt meestal tussen de 25.000 en 35.000 bezoekers. Het festival heeft voor de editie van volgend jaar de hoop gevestigd op de gemeente Leeuwarden.  "In oktober dit jaar maakt de gemeente Leeuwarden bekend welke festivals ze structureel gaan subsidiëren. We hopen natuurlijk dat het UIT-festival op hun bijdrage mag rekenen."