Buurt vindt dat Heechterp wel is vooruitgegaan

Het wijkpanel van Heechterp/Schieringen is het niet eens met een rapport van het ministerie van Binnelandse Zaken. De leefbaarheid in de Leeuwarder wijk zou nog steeds niet goed zijn. In 2008 gaf minister Vogelaar het startschot voor het opknapplan van de wijk.
Voorzitter Fridus van den Berg van het wijkpanel vindt dat er wel verbetering is. Zo worden er veel activiteiten georganiseerd in het wijkcentrum, is er een fruittuin en een buurttuin aangelegd en kunnen mensen werkervaring opdoen in een eigen werkplek.
Van den Berg geeft wel aan dat de leefbaarheid nog meer kan worden verbeterd. Daarvoor moet volgens hem veel worden geïnvesteerd. De gemeente Leeuwarden en de woningcoörperaties zijn op dit moment aan het zien hoe ze meer vooruitgang kunnen boeken.
Veiligheid
Uit het rapport komt ook naar voren dat de veiligheid in Heechterp/Schieringen nog steeds zorgwekkend is. Het aantal geweldsmisdrijven is de laatste jaren afgenomen, maar de wijk zit nog steeds boven het gemiddelde van Leeuwarden en de andere Vogelaarswijken in Nederland. Zo waren er in 2014 per 1000 inwoners 16 geweldsmisdrijven. In 2012 lag dat aantal nog op 22 geweldsmisdrijven.
Niet alleen Heechterp/Schieringen zit in Leeuwarden niet op het beoogde niveau. Ook de twee omliggende wijken Indische Buurt en de wijk Welgelegen zijn volgens het rapport zwak tot onvoldoende.