Bijna 330 incidenten in Friese AZC's en opvanglocaties

De Friese politie heeft vorig jaar bijna 330 incidenten geregistreerd in opvanglocaties voor asielzoekers. De meeste incidenten waren in het asielzoekerscentrum van Drachten, daar gaat het om 122 gevallen.
Burgemeester Van Bekkum laat weten dat ze de situatie in het Drachtster azc steeds bespreken met het COA om te bekijken wat ze kunnen verbeteren. Daarom is hij blij met dit eerste informatierapport over de politieregistraties. Hij hoopt meer inzichten te krijgen in de oorzaken en in de verbanden tussen de incidenten en nationaliteiten op leeftijd.
In het asielzoekerscentrum van Burgum waren 81 meldingen. In het azc van Sint-Anne 85; 50 in en 35 buiten het asielzoekerscentrum. Burgemeester Krol van Het Bilt vindt dat aantal wel meevallen. Vanuit de tijdelijke locatie in het WTC Expo in Leeuwarden werd 37 keer melding gedaan, vanuit die in Grou drie keer.
De Friese cijfers zijn niet uitgesplitst in soorten incidenten. Bij het totaal aantal meldingen in alle provincies is dat wel gedaan. Daar blijkt uit dat meldingen van ruzie en geweld het meeste voorkomen. Niet bij alle incidenten is de politie ook echt bij een opvanglocatie geweest, het kan ook zijn dat er alleen aangifte is gedaan.