Problemen met Afsluitdijk duren langer

De problemen met de brug in de Afsluitdijk bij Kornwerderzand duren in ieder geval nog tot en met dinsdag. Dat zegt Rijkswaterstaat. Zaterdag raakte een kabel los, toen de brug werd opengedraaid. Die kabel werd meegetrokken en heeft de elektrische installatie onder de zuidelijke brug vernield.
Ook de noordelijke burg kon niet meer bediend worden en kon pas na meer dan vier uren worden dichtgedraaid. Verkeer van beide kanten stond al die tijd stil. Omgevingsmanager Cecile Haffmans vindt het heel erg dat de storing zaterdag zolang duurde.
Maar volgens Haffmans konden Rijkswaterstaat en de aannemer niet sneller handelen. Doordat de elektrische installatie van de zuidelijk brug zo ernstig vernield was, moest eerst heel goed gecontroleerd worden of de noordelijke brug wel kon worden dichtgedraaid. Om meer schade te voorkomen, is de zuidelijk brug opengelaten. Het autoverkeer moet tijdelijk over een baan. Het scheepvaartverkeer door de Lorentzsluis ligt zelfs helemaal stil.
In maart staat al een grote renovatie van het sluizencomplex gepland. Een gedeelte van het werk moet nu naar voren worden gehaald. Hoe het kon dat de kabel van de zuidelijke brug losraakte, wordt door de aannemer onderzocht. Mogelijk heeft de harde wind een rol gespeeld, maar het kan ook zijn dat een schip de kabel heeft vernield.