Omrop TIP: De machie van Ritsko van Vliet

Ritsko van Vliet senior (1924 – 2001) wenste zich een leven op het podium en in de schijnwerpers als goochelaar en caberetier. Dat slaagte redelijk, maar tegenslag en andere factoren waren bepalend in zijn leven. Zoon Ritsko junior, nog maar twee jaar oud toen zijn moeder overleed, moest later mee in de artiestendroom van senior. Ze reisden samen door het land. Niet alleen voor de shows, maar ook om spullen te verzamelen voor de historische variétécollectie van Ritsko senior.
Exact die verzameling brengt de Leeuwarder artiest bekendheid, want het is een unieke documentatie van het variété in de jaren 1850 – 1950. De verzameling is in 1993 aangekocht door het Nederlands Theater Instituut. Oud-directeur en kleinkunstdeskundige Jacques Klöters ontvangt Ritsko junior hier tussen de mappen en de dozen. In deze Fryslân DOK komen ook Karel de Rooij en Peter de Lange aan het woord. Het duo, beter bekend als Mini en Maxi, deelt zijn visie over de kunst en kracht van het nog altijd levende variété,
Junior staat in januari zelf op de planken. Hij speelt zichzelf in de voorstelling ‘In de naam van de vader’, van gezelschap BUOG. Dat stuk biedt hem de kans de relatie met zijn vader en zijn erfenis te onderzoeken.
Fryslân DOK: De machie van Ritsko van Vliet. Zondag 31 januari om 17.00 uur en daarna van 18.10 uur elk uur op Omrop Fryslân Televisie. Ook te zien op zaterdag 30 januari om 15.25 uur en zondag 31 januari om 13.00 uur op NPO 2. Of bekijk het programma nu al hieronder.