Burgemeester Crone: Politiebezuinigingen moeten van tafel

De bezuinigingen bij de politie moeten van tafel. Dat vindt burgemeester Ferd Crone van Leeuwarden. Hij maakt zich grote zorgen over de combinatie van bezuingingen die de politie op nationaal niveau doorvoert, en de invloed die de burgemeesters kwijtraken. Er moet meer ruimte komen om met elkaar te overleggen, zegt Crone.
In Nederland moet de politie een half miljard euro bezuinigen, zegt Crone. Hij noemt dat een gigantisch bedrag. "Dat zal zeker zijn effect hebben." Crone reageert daarmee op de brandbrief van vier Twentse gemeenten.
Die maken zich zorgen over een tekort aan politie-auto's op het platteland. Eerder deze week schreef de inspectie van Veiligheid en Justitie in een rapport dat ook politiemensen van het korps Noord-Nederland zich zorgen maken over een tekort aan politie-auto's. En de auto's die er zijn, zouden onveilig wezen: er zit vaak geen afscherming tussen de voor- en achterbank, en dat is nodig om de politie te beschermen tegen beten, spugen en agressie van arrestanten.