Verscherpt toezicht Prader-Willi Huis in Molenend opgeheven

It Prader-Willi Hûs yn Mûnein © Omrop Fryslân
De Inspectie voor de gezondheidszorg heeft het verscherpte toezicht op het Prader-Willi Huis in Molenend opgeheven. Volgens de inspectie is de situatie goed verbeterd. De instelling werd afgelopen juli onder verscherpt toezicht gesteld, omdat er van alles mankeerde aan de zorg. Personeel had geen goede kwalificaties en dossiers waren niet in orde. De inspectie is verschillende keren in Molenend geweest om te controleren hoe het er voorstond met de zorg.
In december bleek dat de knelpunten dermate zijn aangepakt, dat het verscherpte toezicht niet meer nodig is. De inspectie blijft de kwaliteit van de zorg in het Prader-Willi Huis wel volgen.
In het Prader-Willi Huis in Molenend worden mensen opgevangen met het Prader-Willi syndroom. Een kenmerk is dat mensen een onbedwingbare drang om te eten hebben. Verder hebben ze vaak een ‘kort lontje’, zeggen deskundigen.
In oktober kwam het Prader-Willi Huis in het nieuws doordat oud-medewerkers naar buiten brachten dat bewoners stelselmatig mishandeld werden door één van de oprichters van het huis. De leiding van het Prader-Willi Huis wijst deze beschuldigingen van de hand.