Skriuwersboun: "Uitdagingen Friese literatuur aanpakken"

Het gaat niet goed met de Friese literatuur. Dat zegt bestuurslid Johannes Beers fan het Skriuwersboun. Volgens Beers verscheen een nieuwe Friese roman in het verleden nog met een oplage van zo'n 1500 boeken, terwijl dat er nu vaak nog maar 500 zijn. Van een tweede druk is niet eens sprake.
"Daar moet wat aan gedaan worden", vindt Beers. Wat precies, weet hij nog niet. "Het is een grote zoektocht naar de kip met het gouden ei, maar de grote oplossing hebben wij nog niet."
Beers vindt wel dat de Friese taal en literatuur een belangrijke plek moeten krijgen bij de Culturele Hoofdstad 2018: "Daar is echt wel een winst te behalen".
Plannen
Het Skriuwersboun heeft veel mooie plannen voor 2016, zegt Beers. Er staat een mini-conferentie gepland over de Friese literatuur. Ook gaat het schrijversweekend dit jaar weer door.
Vorige week was er onrust en stapte de penningmeester van het Skriuwersboun op. Dat heeft geen invloed op de plannen, aldus Beers. "Friese schrijvers zijn net als veel Nederlandse schrijvers mensen met een ego. Dat botst wel eens, maar dat is niet heel erg. Wij moeten er omheen zien te komen en gewoon vasthouden aan de plannen die we hebben."