Smallingerland ontslaat gemeentesecretaris Bos

© gemeente Smellingerlân
De gemeente Smallingerland ontslaat gemeentesecretaris en algemeen directeur Egbert Bos. Bos was de laatste jaren bezig met een reorganisatie van het gemeentehuis. Die reorganisatie was het gevolg van ontevredenheid onder het personeel. Een groep ambtenaren voelde zich geïntimideerd en er werd ook breed geklaagd over 'vriendjespolitiek' bij bijvoorbeeld het invullen van diverse functies.
Volgens het college van burgemeester en wethouders is gebleken dat Bos niet de goede persoon is om de reorganisatie door te zetten. Daarom krijgt hij ontslag.
Er was afgesproken dat het dienstverband in de loop van dit jaar beëindigd zou worden. Maar vanwege ziekte en privé-omstandigheden legt Bos per direct zijn verantwoordelijkheden neer. Smallingerland gaat nu op zoek naar een tijdelijke gemeentesecretaris en algemeen directeur.
Angstcultuur
De ontevredenheid van het personeel kwam ruim drie jaar geleden naar buiten toe, toen een groep ambtenaren de publiciteit zocht. Zij zeiden dat er sprake was van een angstcultuur op het gemeentehuis in Drachten. Mensen zouden door hun leidinggevenden geïntimideerd worden.
Niet veel draagvlak
Bureau Berenschot deed onderzoek naar de klachten. Daaruit bleek dat diverse afdelingen niet goed functioneerden. Er werd besloten te reorganiseren. Eind vorig jaar bleek dat er niet veel draagvlak is voor de manier waarop die reorganisatie wordt aangepakt. Het proces is toen stilgelegd door gemeentesecretaris Egbert Bos, die zich ook ziek meldde.