Advies: meet kwaliteit van rook afvaloven Harlingen

De afvaloven in Harlingen moet de komende vijf jaar de kwaliteit meten van de rook die uit de pijp komt. Dat vindt de begeleidingsgroep die de gemeente en provincie adviseert over de oven. Alleen dan kunnen controleurs de situatie goed in de gaten houden en handhaven op het moment dat het fout gaat. Dat zei voorzitter Polhuis van de commissie woensdag op een informatiebijeenkomst voor omwonenden van de afvaloven. Iedereen kon er vragen stellen aan de betrokken partijen, zoals Omrin en de GGD.
Vele mensen maken zich grote zorgen over de uitstoot. Ze hebben geen vertrouwen in de gegevens van Omrin en denken dat het bedrijf vele gegevens achterhoudt. Volgens Omrin is dat niet zo. Het afvalbedrijf zegt dat ze zo transparant mogelijk zijn. Omrin zegt dat de storing van eind oktober binnen de vergunning valt. Toen is er te veel dioxine uit de pijp gekomen.
Omrin ziet het niet zitten om de komende vijf jaar de uitstoot te meten. Harlingen zou dan de enige oven zijn waar dat gebeurt en volgens het afvalbedrijf zou dat niet eerlijk zijn. Dan zou eerst landelijk de wet veranderd moeten worden.