Qbuzz maakt bezwaar tegen gunning busvervoer aan Arriva

Qbuzz
Qbuzz maakt bezwaar tegen de gunning van het busvervoer in Zuidoost-Fryslân en de Waddeneilanden aan Arriva. Vanaf december zou dat bedrijf het busvervoer in die regio mogen verzorgen. Waarom Qbuzz daar bezwaar tegen maakt, wil een woordvoerder niet zeggen.
De Zuidoosthoek is nu nog in handen van Qbuzz. Er waren vier gegadigden voor de concessie. Door het winnen van de gunning heeft Arriva het openbaar busvervoer in heel Fryslân in handen.
De provincie stelt een subsidie van 50 miljoen euro beschikbaar voor vier jaar voor deze concessie.
Tweede Kamerleden hadden eerder vraagtekens gezet bij de deelname van Qbuzz aan de gunning. Het bedrijf is een volle dochter van de NS. En juist dat bedrijf is hard op de vingers getik over fraude bij een aanbesteding in Limburg. Mede naar aanleiding daarvan is afgesproken dat de NS en Qbuzz zich eerst gaan richten op hun kerntaak: het vervoer van mensen over het spoor.
De NS verklaarde dat het bedrijf meedeed aan de concessie in Zuidoost-Fryslân, omdat Qbuzz daar nu ook al rijdt. En minister Jeroen Dijsselbloem van financiën zei daarop dat Qbuzz ook mocht proberen om andere regionale concessies te winnen.