Franeker neemt afscheid van de stationsbrug

De karakteristieke Stationsbrug van Franeker is er niet meer. De zestig jaar oude brug is dit weekend gesloopt om plaats te maken voor een nieuwe. Er is dag en nacht doorgewerkt om de bovenkant van de brug weg te halen. De komende tijd wordt er vooral nog een hoop beton weggehaald. Pas dan kan er begonnen worden met de voorbereidingen voor de bouw van een nieuwe brug.
Voor de fietsers en voetgangers is er een tijdelijke brug aangelegd. Al het andere verkeer moet tot de herfst omrijden.
Nieuwe brug
De nieuwe brug wordt breder, zodat er grotere schepen doorheen kunnen. Ook komen er zonnepanelen op. Met de energie hiervan kan de brug worden bestuurd. Mensen die voor de brug staan te wachten kunnen onder de brug door kijken naar de boten. Er komt geen brugwachtershuisje op, want de nieuwe brug zal op afstand worden bediend vanuit Harlingen.
Vertraging
Het vervangen van de brug is acht maanden later begonnen dan gepland. De provincie en de aannemer hadden een conflict over het ontwerp van de brug. Ze zijn er uiteindelijk uitgekomen. De brug wordt net wat zwaarder dan oorspronkelijk was gepland. Beide partijen betalen de helft van de kosten van de vertraging.