Omrop TIP: ‘Museumdream’ over Thom Mercuur en Belvédère

Afgelopen dinsdag overleed de oud-museumdirecteur en kunstverzamelaar Thom Mercuur. Mercuur was de oprichter van museum Belvédère in Oranjewoud, dat in 2004 werd geopend door koningin Beatrix. Ook stond hij bekend als kenner en ontdekker van moderne Friese kunstenaars. Omrop Fryslân herhaalt dit weekeinde de documentaire ‘Museumdream’ over Thom Mercuur en museum Belvédère.
Friese musea
Mercuur zorgde ervoor dat de kunst van Bregman, Benner, Mankes en Van Althuis nationaal bekend werd. In 1970 werd hij directeur van ‘t Coopmanshûs in Franeker. Daar organiseerde hij onder andere een grote tentoonstelling over het leven en werk van Jopie Huisman. Verder bracht hij ook het werk van kunstenaar Sjoerd de Vries onder de aandacht. Acht jaar later begon Mercuur bij het Fries Museum en organiseerde daar tentoonstellingen. Daarna begon hij met Jaap Wolters bij het spoor bij Dronryp het visrestaurant 'Op Hatsum'.
Belvédère 
Thom Mercuur heeft jarenlang gewerkt aan de oprichting van een museum voor moderne kunst in Fryslân. Plannen voor zo'n museum aan het Tsjûkemar werden niet gerealiseerd. In 2004 maakte hij zijn droom wel waar met een museum voor moderne kunsten in Oranjewoud. De laatste jaren woonde Mercuur in het Tripgemaal bij Gersloot waar hij ook een galerie had. Thom Mercuur is 75 jaar geworden.
De documentaire ‘Museumdream’ is gemaakt door Geart de Vries en is zaterdagavond om 22.15 en 23.15 uur te zien bij Omrop Fryslân Televisie. Op zondag 24 januari is de documentaire om 12.00, 13.00, 14.00 en 15.00 uur te zien. Of bekijk de documentaire nu al hieronder.