Schrijven in het Fries wordt steeds populairder

Het gaat goed met de Friese taal. Dat blijkt uit de eerste resultaten van het grote taalonderzoek dat de Fryske Akademy afgelopen jaar heeft gehouden onder een kleine 3.800 Friezen. De taal wordt niet minder gesproken, verstaan en gelezen dan 22 jaar geleden, maar met name het geschreven Fries is bezig met een opmars.
Dat laatste valt vooral te verklaren doordat veel mensen het Fries gebruiken op sociale media zoals Facebook, Twitter en WhatsApp.
Speciaal voor Omrop Fryslân geeft de Fryske Akademy een voorproefje van de eerste resultaten van het onderzoek. Later dit jaar volgt er nog een interview-ronde. De definitieve resultaten worden in december 2016 gepubliceerd.
Discussie in mediacafé
Voor het taalonderzoek verstuurde de Fryske Akademy begin 2015 30.000 enquêtes. 22 jaar geleden werd voor het laatst een onderzoek van deze grootte gehouden. Het programma Bynt staat donderdag volledig in het teken van de Friese taal. In een speciale uitzending in het mediacafé wordt over het thema gediscussieerd met onder andere gedeputeerde Johannes Kramer, Jelle B. en Anna Marije Bloem.