Rapport: 73 miljoen euro schade door muizenplaag

Muizen hebben in 2014 en 2015 voor ongeveer 73 miljoen euro aan schade veroorzaakt aan landbouwgrond in Fryslân. 900 boeren zijn daardoor getroffen, bij veel boeren loopt de schade op tot een ton. 26.000 hectare grond in Fryslân heeft daardoor matige tot zware schade opgelopen. Dat is maandagochtend gezegd bij de presentatie van een rapport van ecologisch onderzoeksbureau Altenburg & Wymenga.
Landbouworganisatie LTO-Noord schatte de schade voor boeren eerder al boven de 70 miljoen euro. De provincie had gedacht dat het bedrag lager zou uitkomen. Provinciale Staten hebben de afgelopen jaar 10 miljoen euro beschikbaar gesteld voor gedupeerde boeren.
Er komen maatregelen om de overlast door muizen te beperken. De kans is groot dat er ook in de toekomst een muizenplaag zal plaatsvinden. Mogelijk eens per drie of vier jaar. Het landschap in Fryslân is volgens de onderzoekers ideaal voor muizen. De weilanden zijn droog, muizen vinden het gras lekker en er zijn niet veel natuurlijke vijanden voor de muizen.