"Begrip 'vreemde krijgsdienst' moet gemoderniseerd worden"

Alexander Pechtold
D66-leider Alexander Pechtold heeft zich gemengd in het debat over de Leeuwarder Jitse Akse. Hij vindt dat het begrip 'vreemde krijgsdienst' gemoderniseerd moet worden. Hij zei dat in het radioprogramma Kamerbreed in reactie op de aanhouding van Akse. De oud-militair wordt verdacht van het ombrengen van IS-strijders in Syrië.
Het is onduidelijk geworden wie onze vijand is, vindt Pechtold. "Hiervoor stond een leger tegenover een leger en was het vijandbeeld duidelijk. Tegenwoordig hebben we van alles: burgeroorlogen, terroristische organisaties, milities."
Het begrip 'vreemde krijgsdienst' moet gemoderniseerd worden, zodat er geen twijfel meer bestaat over of je op eigen initiatief in het buitenland kan vechten.
Pechtold reageert met zijn uitspraken op de maatschappelijke discussie die ontstond, nadat bekend werd dat Akse in Syrië IS-strijders doodde. Hij zou dit in samenwerking met de Koerden gedaan hebben. Justitie heeft hem opgepakt en zijn paspoort afgenomen, zodat hij niet weer naar Syrië kan uitreizen. Op sociale media krijgt Akse naast de nodige kritiek ook veel steun. Zo is er een Facebookpagina opgericht met de naam 'Justice for Jitse'.