Omrop TIP: Het spoor van de otter

Het is nog altijd de grote wens van verschillende natuurliefhebbers, maar het blijft een moeilijk proces: het terugkrijgen van de otter in Fryslân. De laatste otter in Nederland werd in 1988 in Uitwellingerga doodgereden. Even leek het erop dat het spoor van de otter in Fryslân daarmee ook dood zou lopen. Tal van initiatieven om het zo tot de verbeelding sprekende dier terug te krijgen in het Friese waterland mislukten. Ook het otterpark, opgericht om het grote publiek bij de problematiek te betrekken, had het moeilijk.
Otterpioniers
Een van de otterpioniers is Tjibbe de Jongh, veldman in hart en nieren, oud-medewerker van het Fryske Gea en nu met pensioen. Hij heeft altijd veel binding met de otter gehad en zoekt nog altijd met zijn ‘wildlife’-camera naar het dier. Een andere otterpionier, Addy de Jongh, richtte in 1994 het otterpark Aqua Lutra op in Leeuwarden. Na een paar jaar bleek dat het park met alleen het verhaal van de otter geen toekomst had. De combinatie van natuur, educatie en commercie werkte niet zoals de initiatiefnemers hadden gehoopt.
AquaZoo
Na een overname werd het otterpark in 2003 omgevormd tot AquaZoo, een dierentuin met veel meer soorten. Het succes bleef desondanks uit en vorig jaar ging de dierentuin failliet. Maar nieuwe eigenaar Libéma is bereid flink te investeren. Manager Martin van Hees barst van de ideeën: er komt nog meer focus op water. Zo komen er onder meer ijsberen, krokodillen en nijlpaarden in het park. Daarbij blijft de aandacht voor de otter onverminderd groot.
Passie voor de otter
Ook al zijn de belangen van dierentuinmanagers en natuurmensen tegenstrijding, de passie voor de otter bindt hun. Inmiddels is er een bescheiden populatie wilde otters in ons land, nadat jarenlang werd geprobeerd het dier op verschillende plaatsen uit te zetten. En hoewel een groot aantal otters wordt doodgereden, lijkt het spoor van de Lutra terug te zijn.
De documentaire ‘Het spoor van de otter’ is op zondag 17 januari om 17.00 uur en daarna vanaf 18.10 uur elk uur op Omrop Fryslân Televisie. Het programma is ook te zien op zaterdag 16 januari om 15.30 uur en zondag 17 januari om 13.00 uur op NPO 2. Of bekijk ‘Het spoor van de otter’ nu al hieronder.