Leeuwarder opgepakt voor het ombrengen van IS-strijders

Jitse Akse © EenVandaag
De politie heeft woensdag de Leeuwarder oud-soldaat Jitse Akse aangehouden op verdenking van het ombrengen van IS-strijders in Syrië. Akse heeft even vastgezeten, maar is op dit moment weer op vrije voeten. Hij mag het land niet uit, moest zijn paspoort inleveren en moet zich iedere week melden bij de politie. Zo wil het Openbaar Ministerie voorkomen dat hij weer terug gaat naar Syrië.
Volgens het Openbaar Ministerie heeft Akse gezegd dat hij terug wil naar Syrië. Hij zou daar hebben gevochten tegen IS, aan de zijde van Koerdische volksmillitie YPG. Het is voor het eerst dat het Openbaar MInisterie een zaak zoals deze in onderzoek heeft.
Koerdische strijd
Het onderzoek is opgestart naar aanleiding van uitlatingen van Akse in de media. Hij heeft onder andere interviews gegeven aan de Volkskrant en EenVandaag, en ook op zijn eigen Facebook-pagina vraagt hij aandacht voor de Koerdische strijd.
De politie onderzoekt nu wat er precies waar is van zijn uitlatingen. Als dat onderzoek klaar is, zal het Openbaar Ministerie bepalen of Akse ook wordt vervolgd.
Strafrecht
Het Openbaar Ministerie laat weten dat mensen die tegen IS strijden ook gewoon onder het Nederlands strafrecht vallen wanneer ze in het buitenland een misdrijf begaan. De Nederlandse wet geeft burgers niet de mogelijkheid om geweld te gebruiken, behalve wanneer er sprake is van een uitzonderlijke situatie zoals zelfverdediging. Daarom kan het ombrengen van IS-strijders leiden tot vervolging voor moord.
Dat geldt volgens het Openbaar Ministerie niet voor Nederlandse soldaten die de Koerden helpen, omdat die soldaten dat doen op verzoek van de Iraakse regering. Datzelfde geldt voor de inzet van F16's boven Irak, zegt het OM.
Tegen de Leeuwarder Krant zegt Akse eerder deze week dat hij zich niet druk maakt over een mogelijke arrestatie. "Ze vinden mij niet interessant. En mocht ik worden opgepakt, dan staat binnen de kortste keren het Binnenhof vol." Zaterdag publiceert de krant een interview met hem.